close× τηλ. 210 0000000
close×
ΕΣΠΑ
Η Ακρόπολη θα είναι κλειστή, αλλά το κοινό μπορεί να τη θαυμάσει λουσμένη στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου από το Μουσείο της Ακρόπολης.
ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Παρότι η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και να απολαύσει κλασικά μουσικά κομμάτια από τη Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας

Το υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στα μνημεία, αλλού επιτρέποντας τη νυχτερινή επίσκεψη και αλλού έχοντας κλείσει συναυλίες, απαγγελίες και άλλες παρουσιάσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Με κλασικά μουσικά κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική και ελληνικές γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας θα γιορτάσει το Μουσείο της Ακρόπολης την αυγουστιάτικη πανσέληνο την Κυριακή 10 Αυγούστου (ώρα 9.30 μ.μ.).

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ). Η ίδια η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή, λόγω των κινδύνων που εγκυμονείαπό η αθρόα προσέλευση κοινού σε έναν χώρο με εργοτάξια. Στην πρωτεύουσα θα είναι ανοιχτά χωρίς εκδήλωση το Ολυμπιείο και το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας. Η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προετοιμάζει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Λύκειο, αλλά για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου. Θα την κάνει σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Η Γ' Εφορεία οργανώνει βραδιά με εκδήλωση για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τη φετινή χρονιά η ΚΑ' ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι' και την Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Στις 21.19, μόλις κάνει την εμφάνισή του το ολόγιομο φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Αξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21.00 έως τις 24.00. Στους περισσότερους θα υπάρχει κάποια εκδήλωση. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν απ' άκρη σ' άκρη όλης της Ελλάδας. Χθες το θέμα είχε εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αντιδρούν οι αρχαιοφύλακες
Ωστόσο, οι εκδηλώσεις και η μαγική βραδιά βρίσκονται «στον αέρα», αφού η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων δηλώνει ότι τα μέλη της δεν θα εργαστούν εθελοντικά εκείνη τη βραδιά με την Πανσέληνο.

«Ενώ το 2010 οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους κατά τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με την υπόσχεση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού ότι θα έλυνε το θέμα της αμοιβής τους, τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθούν να εργάζονται αμισθί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.